Willy Brandt kunne have forhindret Yom Kippur-krigen.

Fra Israelheute.com/
10. juni 2013.

I sommeren 1973 besøgte den første etablerede Forbundskansler, Willy Brandt, (foto) staten Israel. På et tidspunkt bad Israels Premierminister, Golda Meir, ham om at holde hemmelige forhandlinger med Egypten. Israel var klar til at trække sig tilbage fra Sinaj.

Det Israelske Statsarkiv har nu frigivet dokumenter, der viser, at Golda Meir satsede på den forkerte mand. Den Socialdemokratiske Kansler havde ikke tillid til Israelerne og ville ikke fordærves af den Arabiske verden. Han undlod at viderebringe det hemmelige budskab personligt til den Egyptiske Præsident Sadat, som Israel ønskede det. Hvis blot modtageren af Nobels Fredspris havde taget Golda Meirs anmodning alvorligt, kunne Yom Kippur-krigen sandsynligvis have været undgået.

Dokumenterne, der blev frigivet af det Israelske Statsarkiv, var på Hebraisk. En detaljeret artikel i den Tyske avis, ”Welt am Sonntag”, blev frigivet på samme tid. Deri dokumenterede Hagai Tsoref fra det Israelske Statsarkiv og den Tyske historiker, Michael Wolffsohn, hvordan Brandt spillede fredskortet bort.

Ifølge deres udtalelser var Brandt ikke personligt interesseret i kontakt med Israel, og dybest set var han ikke villig til at optræde som mægler i Mellemøsten. Det var fem minutter i midnat: Kairo var ved at forberede en krig mod den Jødiske stat. Golda Meir bad under fire øjne Willy Brandt om hjælp. Israel var klar til at begynde hemmelige forhandlinger med Egypten. Men det, der var planlagt som en ledersag, gjorde den modvillige Brandt til et myndighedsanliggende: Han overdrog sagen til Udenrigsministeriet, hvor initiativet i sidste ende forblev virkningsløst.

Det kom til en krig, som i sidste ende blev vundet af Israel med store tab. Den tidligere Tyske Forbundskansler kunne have forhindret blodsudgydelsen, hvis han blot havde ønsket det