Folk flytter fra Norsk Jødehad.

Fra Vl.no/
31. august 2014.

Overrabbiner Michael Melchior mener, Antisemittismen i Norge er økende. Jøder ber regjeringen om budsjett-kroner til forebygging.

– En av grunnene til, at folk flytter til Israel fra Norge, er en klar følelse av voksende Antisemittisme, sier Michael Melchior. Melchior er i dag Overrabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund i Oslo samtidig som han er rikspolitiker i Israel. Han har tidligere bodd og jobbet i Oslo som Rabbiner.

En ny situasjon
De siste årene­ har Melchior møtt flere immigranter fra Skandinavia. Han kommer ikke med konkrete navn, men forteller, at de oppgir økende Antisemittisme som en av grunnene for at de dro.

– De drar ikke, fordi de føler seg utrygge, men fordi det er en ny situasjon, som de ikke har opplevd i så stor grad i Norge tidligere, sier Melchior og legger til: – Den tiden jeg bodde i Norge var det ikke slik.

– Hvorfor er det mer Antisemittisme nå, enn da du bodde her?

– Antisemittisme kommer fra mange ulike hold – det ligger og ulmer. Etter andre verdenskrig skammet folk seg over slike holdninger, men i dag skammer folk seg mindre, sier han.

Rømmer Sverige
Flere reportasjer fra Svenske medier de siste årene viser også samme trend.

– Mine barn er ikke trygge her. Det kommer bare til å bli verre, sa Jødiske Marcus Eilenberg til avisen Skånskan i 2010. Han tok med seg kone og to barn og flyttet fra Malmø til ­Israel på grunn av voksende antisemittisme.

– Vi bekymrer oss veldig over den negative utviklingen. Det er en av hovedårsakene til at vi flytter, forsatte han.

Trenger undervisning
Det Jødiske samfunn i Norge håper nå, Erna Solberg åpner lommeboken og gir flere budsjett­kroner til undervisning i skolen om Antisemittisme.

– Hver generasjon må under­vises om Antisemittisme. Hvert år kommer det nye klassetrinn, sier forstander i Det Mosaiske­ Trossamfund i Oslo Ervin Kohn. Han viser til, at den Jødiske skolen på Østerbro i København i forrige uke ble utsatt for hærverk. Her ble flere ruter knust, og anti-Jødiske og anti-Israelske slagord ble skrevet på ­skoleveggene.

– København er ikke langt ­unna. Antisemittiske holdninger­ har fått større legitimitet, sier Kohn. Han mener, Norske skole­elever trenger undervisning om, hva Antisemittisme og Jødedom er.

– Antisemittisme hverken­ ­begynte eller starter med ­Holocaust. Noen av problemet er, at folk ikke kjenner historien. Da ser man ikke Antisemittismen og kjenner det heller ikke igjen, sier forstanderen.

Forventer penger
Denne uken avsluttet de blåblå forhandlingene om budsjettet for 2015. I fjor bevilget Stortinget fem millioner kroner til en «Handlingsplan mot Antisemittisme». Engangsbevilgningen ble ­fordelt mellom det Jødiske museum i Oslo, Det Mosaiske Trossamfund­ og Holocaust-senteret. KrF forventer at regjeringen følger opp med friske penger på budsjettet, som kommer i oktober.

– Jeg håper, forhandlingsrunder om dette i Stortinget blir unødvendig. Jeg forventer, at det kommer penger, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen.