Palæstinensiske embedsmænd: Grædemuren tilhører Muslimerne.

Fra i24news.tv/en/news/israel
28. marts 2014.

PA-embedsmænd hævder, at Jøder ingen ret har til at bede på Tempelbjerget, mens EU-udsendinge advare om regional konflikt.

Embedsmænd fra Den Palæstinensiske Myndighed sagde for nyligt, at Jøderne ingen ret har til at bede på Tempelbjerget. Dette afstivede advarslen fra EU-diplomaterne om stigende spænding på det sted, som er helligt for både Muslimer og Jøder.

Ifølge en nyligt oversat rapport, der er blevet offentliggjort af Palestinian Media Watch, sagde embedsmændene, at Islamisk lov forbyder Jøder at bede ved Vestmuren og overalt på Tempelbjerget.

"Al-Buraq muren [dvs Vestmuren] er en autentisk del af Al-Aqsa Moskeen " sagde PA’s Minister for religiøse anliggender, Mahmoud Al-Habbash.

Al-Habbash havde også sagt i sidste måned, at ikke-Muslimer ikke må bede på Al-Aqsa Moskeens område, som er Muslimsk efter "guddommeligt dekret."

Den tidligere chefdommer, Sheikh Tayseer Al-Tamimi, gentog desuden, at Jøder "ingen ret har" til at bede ved Vestmuren.

"Allah forordnede, at den velsignede Al-Aqsa-Moske er Islamisk og alene tilhører Muslimerne... Det er en del af den religiøse tro hos halvanden milliard Muslimer, og Jøderne har ingen ret til den," sagde Al-Tamimi. "Al-Aqsa-Moskeen omfatter alle dens pladser... og specielt dens vestlige mur."

EU advarer om stor regional konflikt
Imidlertid advarede EU-udsendinge, med base i Jerusalem og Ramallah på Vestbredden, om, at en ændring af status for Tempelbjerget kunne føre til en større regional konflikt, rapporterede Haaretz i fredags.

En intern rapport, som Haaretz havde fået fat i, og som blev sendt til Bruxelles den 18. marts, advarer om, at eventuelle ændringer af stedets aktuelle status kunne afspore de U.S.-mæglede fredsforhandlinger.

"Der er stadig en betydelig risiko for, at episoder på dette meget følsomme sted eller opfattede trusler mod status quo kan igangsætte ekstreme reaktioner lokalt så vel som i hele den Arabiske og Muslimske verden, og har potentiale til at afspore fredsforhandlingerne," fremgår det af betænkningen.

Betænkningen gik også i detaljer vedrørende bygningsrestriktionerne for Palæstinensere i Østjerusalem, og hævdede, at Israel "cementerer sin ensidige og ulovlige annektering af Østjerusalem."

"Omkring 53 procent af det Israelsk-definerede kommunale område af Østjerusalem er ikke tilgængeligt for udvikling, og 35 procent er blevet udpeget til brug for Israelske bosættelser," står der i rapporten.

Derudover hedder det, at den eneste måde, hvorpå man kan opnå en bæredygtig fred, vil være at gøre Jerusalem til hovedstad både i Israel og i en fremtidig Palæstinensisk stat.

Rapporten advarer om, at næsten 100.000 Palæstinensere er "truet af deplacering" af mangel på byggetilladelser. I øjeblikket nyder den østlige del af Jerusalem, hvor Tempelbjerget ligger, en særlig status under beskyttelse af Jordan og den Muslimske Waqf.

Israelsk lov giver mulighed for, at mennesker af alle religioner kan besøge Tempelbjerget, som er hjemsted for Klippemoskeen - det sted, hvorfra Muslimer tror, at profeten Muhammad steg til himmels - men forbyder ikke-Muslimer at bede der, for ikke at fornærme Muslimerne.

Tempelbjerget er også placeringen for det første og det andet Jødiske Tempel, og anses som Jødedommens helligste sted. Men hidtil har frygten for religiøse sammenstød fået politiet til at lukke stedet for Jøder.