Sådan bliver livet på Mars.

Fra Msn.com/da-dk/nyheder/verden
18. februar 2015.

202.586 ansøgere drømte i første omgang om at blive en del af Mars One-missionen, der efter planen skal sendes til Mars i 2024. Det felt blev først skåret ned til 660 og senest 100 kandidater, der potentielt kan modtage en énvejsbillet til Mars.

Her skal astronauterne skabe et lille samfund, forske i Mars' historie og undersøge mulighederne for, at planeten i fremtiden kan udnyttes af menneskene på Jorden. Nu venter yderligere et udskillelsesforløb, indtil kun fire står tilbage. Men hvilket liv kan de fire kandidater, der bliver valgt, forvente af livet på Mars.

Hvis alt går efter planen, skal missionen på fire kandidater skabe en lille by på den røde planet. Men de første astronauter bliver alligevel rådet til ikke at forsøge at udvide indbyggertallet på Mars: »De første år vil kolonien på Mars ikke være et passende sted for børn. Der vil være begrænset lægeudstyr, og det vides ikke, om et menneske overhovedet kan undfanges i Mars' lave tyngdekraft, og der er ikke nok forskning, der viser, om et foster kan gro normalt under forhold som dem på Mars,« står der på Mars Ones hjemmeside.

Hvis man få fat i en af de få billetter til Mars, er det ikke kun børn, man skal være indstillet på at leve uden. Så vidt vides leverer Just Eat ikke mad til Mars, så astronauterne må nøjes med den langtidsholdbare mad, de får med fra Jorden. Det skal dog kun bruges til nødstilfælde, så planen er, at Mars-boerne skal udvinde vand fra jorden og producere mad indendørs under kunstigt lys.

Og selv om de selv styrer, hvad de planter, skal de forvente at bruge nogle lidt andre ingredienser i deres madlavning end på Jorden: »Astronauterne skal forsøge at spise så meget selvproduceret mad som muligt. Det er sandsynligt, at alger og insekter bliver en del af kosten på Mars,« forklarer hjemmesiden bag missionen nemlig.

Astronauternes arbejde på Mars bliver at bygge kolonien, vedligeholde den, forske og sende data og prøver til Jorden. Det lader ikke til, at de skal ligge på den lade side, men alligevel ser det ud til, at de får lov til at slappe af med træning, spil, internet og fjernsyn.

Ifølge Mars One kan astronauterne få alle de programmer sendt til Mars, de gerne vil se, men de skal forvente at få sportsresultater en smule senere end Jordens indbyggere: »Hvis en astronaut gerne vil se Super Bowl, kan han eller hun bede om det, og så bliver det lagt op på serveren på Mars.

Der vil altid være en forsinkelse af signalet på mindst tre minutter, så indbyggerne på Mars vil først vide, hvem der har vundet et par minutter efter indbyggerne på Jorden. Forhåbentlig vil den lille forsinkelse ikke ødelægge deres fornøjelse af sportsgrene fra Jorden,« lyder det på hjemmesiden.