Er sport en religion?

Fra Psychologytoday.com/
11. november 2009.
Reprise.

Psykologer lukker sig om den konklusion, at sporten har mange af de samme virkninger på tilskuerne, som religion har. [Barber, 2012]. Her fra Daniel Wann [2001], en førende sports-psykolog ved Murray State University, og hans medforfattere:

"Lighederne mellem sportens fanskare og organiseret religion er slående. Tænk på, at ordforrådet er forbundet med både: tro, hengivenhed, gudsdyrkelse, ritual, engagement, offer, engagement, ånd, bøn, lidelser, festival og fejring." s.198

Det kan måske forekomme underligt at sidestille religion med sports-underholdning, men vi skal forstå, at religiøse ceremonier før masse-kommunikationen, var en kilde til underholdning for almindelige mennesker, der sjældent deltog i teater eller rejste til en sportsbegivenhed. Sport og religion kan kategoriseres separate, men deres skæringspunkt er vanskelig at gå glip af.

Som Wann og hans samarbejdspartnere bemærker, drøfter forskellige lærde sport med hensyn til "naturlig religion," "humanistisk religion" og "primitiv polyteisme" og påpege, at "tilskuerne tilbeder andre mennesker, deres resultater og de grupper, de tilhører." Og sports-stadioner og arenaer ligner "katedraler, hvor tilhængerne samles for at tilbede deres helte og bede for deres succes." [Wann, et al., 2001, s. 200]

Hvis et ritual kan være underholdende, er den underholdning, som opleves i et sports-stadion, muligvis rituel. Fans bærer hold-farverne og dets flag, ikoner og maskotter. Så er der gentagen syngning til opmuntring for holdet, klappen, buhen af det andet hold, bølgen, osv. Afsyngning af en nationalsang ved en sportsbegivenhed har lignende psykologisk virkning som at synge lovsang i kirken.

Forudsat at sportsunderholdning har åbenlyse ligheder med religiøse ritualer, er det rimeligt at spørge om, hvorvidt forbindelsen mellem fans og deres foretrukne sport har psykologiske virkninger, der er sammenlignelige med religiøse oplevelser - effekter, der tegner sig for religion som en verdensomspændende menneskelige tilpasning.

Sport som en erstatning for religion
Som gruppe er sportsfans ifølge forskning temmelig religiøse. Det er også kuriøst, at efterhånden som den religiøse deltagelse er gået ned i de seneste årtier, er interessen for sport steget. Derudover har forskning afsløret adskillige floskler om sportsfans, der synes uforenelige med religiøsitet. Fans er ikke dovne. De er heller ikke særlig tilbøjelige til vold. Mandlige fans har ikke dårlige ægteskaber.

Nogle forskere mener, at fans er stærkt forpligtede på deres rigt begunstigede stjerner og hold på en måde, der giver fokus og mening for deres dagligdag. Derudover er sportens tilskuerrolle en transformativ oplevelse, hvorigennem fans undslipper deres monotone liv, ligesom religiøse oplevelser hjælper de troende til at bryde deres daglige trummerum.

Fra dette perspektiv menes ansigts-maling, hår-farvning og særprægede kostumer at opfylde særlige religiøse mål - herunder identifikation med holdet, flugt fra hverdagens begrænsninger og skuffelser og oprettelse af et fællesskab af fans.

Så vidt er de transformative aspekter for fans helt tæt på de, der er knyttet til religion. Med mindre fans bliver alt for selvtilfredse, er her en socialistisk kritik:

Formet af behovene i de kapitalistiske systemer, tjener sportens tilskuerrolle hævdvundne interesser: en slags "kulturel narkose," en form for "åndelig masturbation" eller "opiater", der distraherer, ændrer og afleder opmærksomheden fra dagens presserende sociale problemer og spørgsmål. [Wann, pp 201-202].

[Naturligvis erklærede Karl Marx det berømte, at religion er opium for folket. Men ikke alle religioner paralyserer folk med hensyn til deres sociale og moralske ansvar. Jeg tænker f.eks.på liberalteologien i Latinamerika.]

Men ingen hævdede nogensinde, at sport ikke havde sådanne forløsende kvaliteter. Ifølge en kritiker (Harris, 1981), er "det blevet en lidenskab, en mani, et narkotikum, der er langt mere potent og udbredt end noget kemisk stof." Det er det nye opium for folket.

Noter:
Barber, N. (2012). Hvorfor ateisme vil erstatte religion: en triumf for jordiske fornøjelser over cirkel i himlen. E-bog, tilgængelig på: http://www.Amazon.com/Atheism-Will-Replace-religion-eBook/DP/B00886ZSJ6/
Harris, S. J. (1981, 3. November). Sport er nye opium folkets. Demokrat og Chronicle, s. 3B.
Wann, D. L., Melznick, M. J., Russell, G. W. & Pease, D. G. (2001). Sport fans: psykologi og sociale virkninger af tilskuere.New York: Routledge.