Judars syn på Ny-Judaismen.

Fra bibelfokus.se/
5. november 2011.
Ved Lennart Jareteg.

Med tanke på den ganska aggressiva debatt som flammat upp efter att paret Ohlin och jag publicerade vår syn på ny-judaismen och den hebreiska rörelsen, kan det vara intressant att ta del av hur äkta judar ser på detta ny-gamla fenomen i kristenheten. Jag publicerar därför en sådan artikel här. Översättningen har jag gjort. /Lennart

Efraimiter eller inte
Cleveland Jewish News / 17 Oktober, 2005
Av Stephanie Garber


Föreställ dig kränkningen om en praktiserande jude skulle ta på sig en romersk krage, anta titeln "präst" och öppna en egen katolska kyrka, samt tolka högtider och symboler efter eget tycke, säger rabbi Tovia Singer, pratshow-värd, och grundare och nationell direktor för Outreach Judaism.

Men det är precis vad anhängare till den ”hebreiska rörelsen” gör (även känd som "israeliter" eller "efraimiter" jämte andra namn). Dessa grupper leds av självlärda personer som använder titeln "rabbi" och/eller "församlingsledare” liksom "synagoga" för sina kyrkor (med hebreiska namn som ”Beth HaKavod”).

Dessa icke-judar i judiska kläder hävdar faktiskt att de är de "sanna israeliterna" och direkt, biologiska ättlingar till den förlorade Efraims stam. Naturligtvis finns det inga DNA eller blodprov som bekräftar detta ogrundade påstående.

Angus Wootten, en av rörelsens ”fäder”, förklarar i sin bok Restoring Israel’s Kingdom hur någon kan ta reda på om han eller hon är en biologisk medlem av Efraims stam: Du bara ”har en ’övertygelse’, en vetskap om att vi vet".

Även om denna David Koresh-klingande teologi är löjlig för både judar och de allra flesta kristna, är ett dystert faktum att deras antal ständigt växer. Vad man ser utifrån deras webbplatser och länkar, verkar det finns cirka 30 st ”Efraim-grupper” i enbart Ohio, även om det är svårt att veta exakt antal eftersom de använder så många namn som efraimiterna, hebreiska rötter-kristna, förlorade stammarna, Norra kungariket, israeliter, Israels hus, messianska kristna, och Josefs hus.

Rabbi Melvin Granatstein i Green Road-synagogan säger att det finns alla typer av surrugat-grupper som dessa. "Katoliker måste följa vissa bibliska tolkning, men protestanter kan plocka upp en Bibel och tolka på egen hand", förklarar han. "Vissa [protestanter] är mycket respektabla, men andra bara fokusera på de delar av Skriften som de gillar, och Bibeln kan ha många olika tolkningar."

Att säga att du är från en förlorad stam har en viss "romantisk attraktionskraft", fortsätter Granatstein. "Det tjusiga med att göra anspråk på att vara en del av en förlorad stam är, om den nu är förlorad, att vem kan då bevisa att jag har fel?"

Medan den hebreiska rörelsen gör anspråk på att "förena judar och kristna" som sitt yttersta mål, tycks de i verkligheten högmodigt förakta de båda grupperna. Judar verkar tro att de är "Cokes" (den äkta varan), säger Wootten i sin bok Restoring. Han ifrågasätter judiska släktlinjer "[som har] påverkats av konverteringar, adoptioner och utomäktenskaplig sex (otukt, äktenskapsbrott eller våldtäkt)". Han tycks ha ett särskilt förakt för de ortodoxa, och stämplar dem bland annat som småaktiga stenkastare. Kristna kommer inte billigare undan under Woottens svidande penna: De är skyldiga till "Esaus dårskap" och kastar bort deras födslorätt som "biologiska arvingar av Efraims stam."

Trötta på att vara "andra klassens medborgare", kräver dessa självutnämnda "efraimiter" att judar skall "känna igen" dem som "israeliter" och som då även skulle innefatta rätten till landområde i Mellanöstern.

År 1948, "... istället för att namnge denna judiska stat ’Juda’ … döpte de den till Israel ", skriver Wootten. "Nu, i ett svep, tog judarna titeln tillbaka." Wootten är bestört över att dessa judar hade fräckheten att döpa sitt land "Israel" när de av hans "stam" visste att det var delvis deras land!

Eddie Chumney, som tidigare var en datorspecialist innan han gick på heltid in i "kallelsen" för nästan ett decennium sedan, leder ett "synagoga" i Stark County. Han säger att hans medlemmar kommer från områdena Tuscarawas, Carrol, Stark, Wayne, Summit och Cuyahoga. Chumney grundade också Hebraic Roots International, som hävdar att de har ett nätverk av prenumeranter i alla 50 stater och i 55 andra länder. Han reser mycket, både nationellt och internationellt, på inbjudan av icke-judiska grupper som vill höra om deras "förlorade (men nu funna!) ursprung."

Uppvuxen som protestant, säger Chumney han "vaknat upp" inför vad Nya Testamentet "verkligen" lär efter att ha studerat judiska texter och efter att ha tagit Torah-lektioner av en Reformerad rabbin i Akron. Chumney anklagar judarna för "blindhet" eftersom de inte erkänner deras släktingar från det "Nordliga kungariket". Han hotar med att fred endast kan komma till Israel när de gör det. Han säger också att kristna är "fyllon som Efraim", som har ljugit under årtusendena – mest på grund av den Katolska kyrkan – om vad Jesus egentligen lärde.

Evangeliet är enligt Chumney att Jesus kom för att "förena de två riken" (dvs judar och "Israel") och lära "israeliterna" (dvs hednakristna) att följa judisk lag (Torah). Naturligtvis är detta i strid med halachah (judiska skrifterna), som faktiskt säger att icke-judar är förbjudna att hålla Sabbat, en doktrin som Chumney hävdar är falsk och som förs fram av "rabbinerna." Det är en titel han ibland använder för sig själv.

Medan Chumney åberopar både judiska texter och Nya testamentets skrifter, och blandar läror och föreställningar från båda, snuddar han vid anklagelsen att han har skapat sin egen religion. Han vill helt enkelt att "Juda hus" skall erkänna "Josefs hus" (hans hus) och för de senare att känna igen Jesus "verkliga" uppdrag "förebådat i Torah när de som fick lagen på berget Sinai var de enda som flydde Egypten, eftersom de hade strukit blod på sina dörrposter."

Chumney hävdar att "självklart finns det ingen pappersbaserad dokumentation" för kopplingen Efraimiterna / Norra kungariket / Förlorade stammarna / Josefs hus. Det enda "bevis” som verkar finnas är att man följer Chumneys anvisningar.

Den här undervisningen av Chumney/Wootten-typ växer upp som svampar ur jorden. Rick Ross, en internationellt erkänd kultexpert, och en tidigare ”Clevelander”, kallar det "ett växande fenomen i USA."
Ross "stöter ihop med dessa grupper hela tiden", men säger att "den hebreiska rörelsen” är egentligen bara gammal undervisning med en ansiktslyftning. Han påpekar att WCG, som grundades av Herbert Armstrong 1934, lärde att anglosaxarna är direkta ättlingar till Israels 10 förlorade stammar, och att kyrkan såg den undervisningen som nyckeln till att låsa upp en verklig förståelse av Bibelns profetior. Som mest fanns det 65.000 ”armstrongister”, säger Ross.

"Dessa grupper är mycket vilseledande och väldigt listiga", säger han varnande. "De har ett intresse för judiska helgdagar och symboler men har ingen som helst judisk bakgrund", säger Ross. "Det blir verkligen en ’shanda’ (synd), som min mormor brukade säga, när de börjar tåga runt med Torahrullar och judiska symboler."

Egentligen, säger Ross, finns det en psykologisk komponent till varför vissa typer av människor dras till denna typ av grupper. "Det ger dem en känsla av elit-identitet. I själva verket finns det en jiddisch-fras som sammanfattar det perfekt: ’Kol mamzer Melek’ – Varje skitstövel vill vara en kung".

Kan den äkta rabbinen vänligen ställa sig upp!
"Vem som helst kan uppfinna sin egen religion", säger Tovia Singer, grundare och chef för Outreach Judaism. "Men anledningen till dessa rörelser är farliga är att de inte respekterar gränser. De är inte judiska alls, och (dess ledare och anhängare) har ingen som helst rabbinsk bakgrund; de helt enkelt leker med judisk tro och ritual".

Helt klart är ett av de sätt som den hebreiska rörelsen leker med judendomen, deras övermodiga sätt att använda titeln "rabbin." Till exempel, i annonsen för Eddie Chumneys 2005 Midwest Feast of Tabernacles som kommer att hållas i Ohio nästa månad, så är tre av de fyra talarna listade som rabbiner, dock har inte en enda av dem har någon rabbinsk utbildning alls.

Om, som den tidigare datorspecialisten-omvända-självutnämnda-prästen säger, folk kommer att komma så långt ifrån som Florida för att delta i det veckolånga evenemanget. De kommer att betala för att delta i något där rabbinerna inte alls är rabbiner, och erfarenheten från lövhyddohögtiden kommer definitivt inte att bli särskilt judisk.

Om någon skulle kalla sig själv en advokat eller läkare och försöka arbeta som sådan, skulle han kastas i fängelse, säger Rabbi Singer. Att använda titeln "rabbi" kommer inte innebära att någon kastas i fängelse, men det är ett bedrägeri, tillägger han.

"Gränserna för judisk identitet ligger uteslutande och historiskt sett inom det judiska samfundet", säger kultexperten Rick Ross. "Om du inte känner igen gränserna för en religions identitet, är du på väg nerför en hal sluttning och öppnar dörrarna till vad som helst och allting, såsom katoliker för Krishna, mormonerna för Mohammed, baptisterna för Buddha."

Källa: http://www.rickross.com/reference/general/general776.html [1]