Hvad Muslimer ønsker af en ny Pave.

Fra Muslimvillage.com/
14. marts 2013.

Islam og Katolicismen udgør tilsammen omkring 40 procent af Verdens befolkning, så de anslåede 1600 millioner Muslimer i Verden har mere end en forbigående interesse i den nye Pave, som skal vogte Verdens 1,2 milliarder Katolikker.

Alt for ofte har forbindelserne mellem de to grupper været præget af konflikt - de kristne korstog for 1.000 år siden er stadig et åbent sår for mange Muslimer, og for nyligt har Muslimske ekstremisters angreb på kristne samfund i Afrika og Mellemøsten efterladt Vatikanet dybt bekymret.

"Hvad Paven siger eller ikke siger kan have enorme konsekvenser for sådanne relationer," sagde Imam Feisal Abdul Rauf, grundlæggeren af ”Cordoba Initiative”, en organisation, der er dedikeret til at forbedre Muslimsk-Vestlige relationer, samt grundlægger af den omstridte såkaldte ”Ground Zero Moské” i New York.

Valget af den 266. Pave kommer på et kritisk tidspunkt i Muslimsk-Katolske relationer. De er blevet skæmmet af forfølgelse af Kristne i den Muslimske verden, Islamofobi i de Vestlige lande, Vestlig militærindsats i Afghanistan, Pakistan og Irak, og optøjer mellem Muslimer og Kristne i hele Afrika.

Mens mange Muslimer sagde, at de så en forbedring i Muslimsk-Katolske forbindelser under Pave Johannes Paul II, siger de, at Pave Benedict XVI’s Pavedømmet var mere problematisk.

Mest bekymrende, siger Muslimer, var i 2006, hvor Benedict talte på universitetet i Regensburg i Tyskland og citerede en Byzantinske Kejser fra det 14. århundrede, der sagde, at Islams profet Muhammed kun havde bragt "onde og umenneskelige" ting til Verden, og at Islam blev "udbredt ved sværdet." Disse bemærkninger udløste en række dødbringende optøjer i flere Muslimske lande.

Muslimerne var også bekymrede over Vatikanets modstand mod Tyrkiets optagelse i EU, og udskiftningen af Ærkebiskop Michael L. Fitzgerald, en Britiskfødt Islamekspert, der blev opfattet som Muslimvenlig, og som var leder af Det Pavelige Råd for Interreligiøs dialog i 2006.

Siden da har Benedict foretaget flere ture til Islamiske lande, herunder Tyrkiet. Det reparerede nogle af skaderne, og mange Muslimer giver Benedict høje karakterer for hans bestræbelser på at re-engagere Muslimer.

"Pave Benedict XVI gjorde en stor indsats for at forsone sig med Muslimerne efter hans tale i Regensburg," tweetede Ingrid Mattson, formand for Islamiske studier ved ”Huron University College” i Ontario og tidligere formand for ”Islamic Society of North America”.

Ebrahim Moosa, en professor i Islamstudier ved ”Duke University”, sagde, at Regensburg-fiaskoen viste behovet for forbedrede bånd. "Vatikanet er omgivet af gode relationer med den Muslimske verden, og under en ny Pave er der ingen grund til at tro, at det ville blive anderledes," sagde han.

Mens mange Muslimer anerkender den tværreligiøse indsats, som Benedict gjorde, håber andre, at efterfølgeren vil være mere som Johannes Paul II.

"Denne Pave var ikke rigtigt en brobygger og der vil være håb om, at den næste vil blive én, der forsøger at hele sårene og bygge broer," siger Adil Najam, Vicekansler på Pakistans ”Lahore University of Management Sciences”, og tidligere direktør for ”Boston University’s Pardee Center” for studier af den langtrækkende fremtid.

Nogle Muslimer mener, at en Pave fra Afrika eller Asien, hvor Muslimer og Kristne lever side om side under ustabile forhold, vil gavne de Muslimsk-Kristne relationer.

"Der kunne være en masse muligheder. En ung Pave kunne være mere i harmoni med den Globaliserede Verden og al den tværreligiøse virksomhed, der finder sted," siger Qamar-ul Huda, der er ekspert i religiøs konflikt og forsoning på ”USA Institute of Peace i Washington.” "De lever i pluralistiske samfund, og er nødt til at have gode relationer til Muslimer, så deres samfund kan enes på en dag-til-dag basis."

Chris van Gorder, ekspert i Muslimsk-Kristne relationer på ”Baylor University” i Waco, Texas, nævnte tre mulige Pave-kandidater med førstehåndskendskab til Islam:

• Kardinal Angelo Scola i Milano, 71, grundlagde en organisation kaldet "Oasis", designet til at fremme Muslimsk-Katolsk dialog. Han har talt og skrevet udførligt om behovet for Muslimer og Kristne i gensidig konfrontation mod sekularisme og social retfærdighed.

• Kardinal Francis Arinze fra det stridsplagede Nigeria har været "et ledende lys i Vatikanet til fremme af respekt for Muslimerne," sagde van Gorder. "Men han er nu 80, så det er ikke sandsynligt, at han vil blive Pave."

• Cardinal Peter Turkson fra Ghana, 64, havde en farbror, som var Muslim. Som formand for Det Pavelige Råd for Retfærdighed og Fred, har han "støttet, at Muslimer og Kristne arbejder sammen om at fremme bedre moral i det civile samfund," sagde van Gorder.

Mens mange Katolske ledere erkendte Benedicts fejltrin samt behovet for mere dialog, sagde flere også, at Muslimerne kunne gøre mere ved forfølgelsen af Kristne i Muslimske lande.

I 2011, da Benedict fordømte de Muslimske angreb på Kristne samfund i Egypten, Irak og Nigeria, aflyste embedsmænd fra det berømte Al-Azhar Universitet i Cairo dialogen med Vatikanet med henvisning til Pavens "fornærmelser".

"En ny Pave vil ikke blot ønske at tale om kærlighed og fred. Han vil også gerne tale om de svære emner," sagde pastor Patrick J. Ryan, Jesuitpræst og professor i religion og samfund på ”Fordham University” i New York.

Rauf var enig i, at Muslimerne skal gøre mere ved forfølgelsen af Kristne i Muslimske lande. "Vi kan ikke gøre nok for at bekæmpe den militante adfærd mod deres Kristne landsmænd, som man ser i Muslimske lande i forskellige dele af Verden," sagde Rauf.

En nøgleaftale vil være, hvem den nye Pave vælger til rådgiver i tværreligiøs dialog. Fitzgerald blev erstattet af den Franske kardinal Paul Poupard, der tjente indtil september 2007, hvor han blev erstattet af den nuværende præfekt, kardinal Jean-Louis Tauran. I juli sidste år nævnte Benedict en anden ekspert i Islam, pastor Miguel Ayuso Guixot, som den anden embedsmand på det tværreligiøse kontor.

"Han er en mand med stor kapacitet," sagde Ryan. "Han er et navn, der skal lægges mærke til. Han vil blive meget indflydelsesrig. "

UPDATE: Den Argentinske Kardinal Bergoglio er blevet valgt som ny Pave. Han vil gå under navnet Pave Francis.