1981: Israel bomber Bagdads atomreaktor.

Fra News.bbc.co.uk/onthisday/hi/themes/
7. juni.

Israelerne har bombet et Fransk-bygget atomkraftværk nær Iraks hovedstad, Bagdad, og siger, at de mente, at værket var designet til at fremstille atomvåben for at udslette Israel.

Det er Verdens første luftangreb mod et atomkraftværk.

Et ukendt antal F-15 luftværnsraketter og F-16 jagerfly ødelagde Osirak-reaktoren 18 miles syd for Bagdad, efter ordre fra Premierminister Menachem Begin.

Hærkommandoen sagde, at alle Israelske fly vendte sikkert tilbage.

Ifølge kilder i den Franske atomindustri var den 70-megawatt urandrevne reaktor næsten færdiggjort, men var ikke blevet fyldt med nukleart brændsel, så der var ingen fare for en lækage.

Livsfare
Den Israelske regering forklarede sine grunde til angrebet i en erklæring, hvor de siger: "De atombomber, som denne reaktor var i stand til at producere enten af beriget uran eller plutonium, ville være af Hiroshima-størrelse, og således opstod der gradvist en dødelig fare for Israels folk."

Man handlede nu, fordi man mente, at reaktoren vil være afsluttet om kort tid - enten i begyndelsen af juli eller i begyndelsen af september 1981.

Israelerne kritiserede Franskmændene og Italienerne for at forsyne Irak med nukleart materiale, og lovede at forsvare deres eget territorium for enhver pris.

Erklæringen lød: "Vi opfordrer dem igen til at afstå fra denne gruopvækkende, umenneskelig gerning. Vi vil under ingen omstændigheder tillade en fjende at udvikle masseødelæggelsesvåben mod vort folk."

Angrebet fandt sted på en søndag, sagde de, for at forhindre at skade de Franske arbejdere på stedet. De ville have fri den dag.

Der er ikke rapporteret om tilskadekomne.

Osirak-reaktoren er en del af et kompleks, som omfatter en anden, mindre reaktor - også Fransk-bygget - og en forsøgsreaktor fra Sovjetunionen, som allerede i brug.

Irak afviser, at reaktoren var bestemt til at producere atomvåben.
-------------------------------------------------------------------
Kilde: http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/june/7/newsid_3014000/3014623.stm