Fra Msn.com/da-dk
24. marts 2015.
Egypten, Etiopien og Sudan har mandag indgået en foreløbig aftale om et omstridt projekt med opførelsen af en dæmning, som Kairo har frygtet, fordi den ville kunne reducere Egypternes andel af det vitale vand fra Nilen.
Lederne fra Egypten, Etiopien og Sudan var samlet i Khartoum for at underskrive en principaftale om "Etiopiens Store Renæssancedæmning."
- Jeg bekræfter, at opførelsen at Renæssancedæmningen ikke vil forårsage nogen skader på vore tre lande og især ikke for Egyptens befolkning, siger den Etiopiske Premierminister, Hailemariam Desalegn.
Egypten er stærkt afhængig af Nilen i landsbruget og til landets drikkevandsforsyning.
Men frygten for, at en ny dæmning vil reducere vandmængderne, er manet i jorden under den Egyptiske Præsident, Abdel Fattah al-Sisi, som siger, at "aftalen vil blive afsluttet."
- Vi har valgt samarbejde, og vi har valgt at have tillid til hinanden af hensyn til udviklingen, siger Sisi og pointerer, at den endelige aftale vil sikre Etiopien udvikling og goder, uden at det skader Egyptens og Sudans interesser.
Sudans præsident, Omar al-Bashir, hylder aftalen som "historisk".
- Aftalen er baseret på 10 principper, siger Egyptens minister for vandressourcer, Hussam al-Maghazi.
De tre lande er enige om et "retfærdigt forbrug af vand og om ikke at skade hinandens interesser gennem brugen af vand".
- De tre lande er også klar til at oprette en "mekanisme, der skal anvendes ved løsning af stridigheder, når de opstår," siger Maghazi.
Han har ikke oplyst detaljer om, hvornår den endelige aftale skal underskrives.
Etiopien begyndte at aflede Den Blå Nil i maj 2013 for at bygge dæmningen, som bliver Afrikas største, når den står færdig i 2017. Embedsmænd i Etiopien siger, at det vil koste over 27 milliarder kroner at opføre den 1780 meter lange og 145 meter høje dæmning.
Egypten mener, at landets "historiske rettigheder" til Nilen er garanteret gennem traktater fra 1929 og 1959, som sikrer landet 87 procent af flodens vand.
/ritzau/AFP